Lenneke Ruiten en het Sweelinck Barok-orkestHet "Orgelfestival Holland " wordt mogelijk gemaakt door: 

Drs. Henri Roovers Fonds

 

Flentrop Orgelbouw BV

Meindersma - Sybenga stichting

Stichting De Haaf Heerhugowaard

Onze stichting ontving een gift van:

Bertus Bakker en Els Hansen
Foto: Daniël van Horssen

Orgelfestival Holland 2013

21 - 29 juni 2013

BACH UNLIMITED

Luister naar een radio-uitzending over "Orgelfestival Holland 2013" >>>>>>>

 

 

Lees een uitgebreid interview met Pieter van Dijk over het "Orgelfestival Holland 2013" >>>>>>>>

Cantates - Kamermuziek - Orgelwerken

Het Orgelfestival Holland presenteert onder het thema BACH UNLIMITED van 21 tot en met 29 juni 2013 in Alkmaar een programma waarin de vernieuwende en grensverleggende aspecten van de muziek van Johann Sebastian Bach voor het voetlicht worden gebracht. Hiervoor is een keur van binnen- en buitenlandse musici en artiesten geprogrammeerd, zodat voor iedereen, jong en oud, een aantrekkelijk en uitdagend muzikaal aanbod wordt geboden.

 

Naast de serie concerten bestaat het festival ook uit het 10de Internationaal Schnitger Orgelconcours en de  en een Orgelacademie, waarvoor deelnemers uit de gehele wereld zich kunnen aanmelden.

Het Festival opent met aandacht voor Bach als jonge virtuoos. Via Lübeck, Weissenfels en Hamburg belandt de luisteraar aan het einde van het festival uiteindelijk in Leipzig. Tijdens het slotconcert presenteert de internationale jury de grote orgelwerken uit Bach’s derde deel van de Clavierübung (1739), tezamen ook wel de ‘Grote orgelmis’ genaamd, in afwisseling met de vocaal uitgevoerde koralen. Bach, die aanvankelijk sterk onder de invloed stond van de Noordduitse meesters Böhm, Reincken en Buxtehude, ontwikkelde in Weimar zijn eigen orgelstijl. Het bestuderen van Italiaanse en Franse voorbeelden gaf zijn werk al vroeg een europees karakter.

Sinds de beroemde Duitse organist Helmut Walcha, in de jaren 50 van de vorige eeuw, het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel uitkoos als instrument voor zijn Bachopnamen, geniet het Alkmaarse orgel wereldwijd faam als Bach-orgel.  Frans Caspar Schnitger vernieuwde het orgel in 1725 toen Bach 40 jaar oud was.  Schnitger concipieerde een instrument dat naast  briljante plena ook beschikt over een groot aantal voor die tijd nieuwe klankkleuren. Vooral de 13 bewaard gebleven tongwerken dienen te worden vermeld. Naast diverse trompetten bevat het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel fraaie geluiden zoals de exotische Viola di Gamba, de Hautbois en de Fagot.  Bach zou als groot liefhebber van tongwerken het Alkmaarse instrument zeker hebben gewaardeerd.

Ook het programma van het internationale orgelconcours staat tijdens deze 10de editie in het teken van Bach. De werken van deze grootmeester vertegenwoordigen de kern van het orgelrepertoire. Voor jonge organisten een grote uitdaging om hun artistieke visie op deze werken te tonen op de fantastische historische orgels.

 

Naast Bach’s fenomenale orgeloeuvre is er in het openingsweekend aandacht voor Bach’s kamermuziek in een speciaal concert door het Ensemble Schönbrunn en tijdens het openingsconcert zullen Bach Cantates klinken, uitgevoerd door het Sweelinck Barokorkest bestaande uit jonge vakstudenten van het Conservatorium van Amsterdam.

Dansstudio Flex verzorgt een bijzondere dansvoorstelling op 4-handige orgelmuziek uit de Eerste Orkestsuite.

Het Regionaal Jeugdorkest Artiance treedt traditioneel op de donderdagavond op tijdens het Jeugdconcert, begeleid door het van Hagerbeer/Schnitger-orgel en afgewisseld met dans en theater door jongeren van Artiance Centrum voor de kunsten. 

Tussendoor zijn er een viertal lezingen, sie betrekking hebben op de uitgevoerde Bach werken.

Parallel aan het orgelconcours vindt een orgelacademie plaats met masterclasses en workshops. De Academie kan als bijscholing beschouwd worden voor die studenten, die tijdens hun reguliere studie niet of nauwelijks in de gelegenheid waren in aanraking te komen met historische orgels en/of zich daarin willen specialiseren.

De masterclasses en workshops vinden plaats in de Grote Sint Laurenskerk met de beide wereldvermaarde orgels - het Van Covelens-orgel (1511) en het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel (1646/1725) - en op de schitterende Müller-orgels van de Lutherse Kerk (1755) en Kapelkerk (1762) te Alkmaar en de Grote Kerk van Beverwijk (1756). Een unieke kans om kennis en ervaring op te doen op deze topinstrumenten! 

Kort overzicht van het programma:

Het "Bach weekend"

Op vrijdag 21 juni start het festival  al tijdens de Kaasmarkt op het Waagplein. Daarna wandelen  kaasmarktbezoekers en andere geïnteresseerden door de binnenstad naar de Grote St. Laurenskerk om het Kaasmarktconcert te beluisteren. Daarna start aldaar de eerste ronde van het orgelconcours met een vervolg op de vrijdagavond en de zaterdagmorgen.

 

 

Op de zaterdagmiddag is er traditiegetrouw de Orgelwandeltocht o.l.v. Willem Poot, die u vanaf de Kapelkerk naar de Lutherse kerk en de Remonstrantse kerk voert.

 

Zaterdagavond vindt dan in de Grote St. Laurenskerk het Openingsconcert plaats. Er worden twee Bach Cantates opgevoerd door het Sweelinck Barokorkest o.l.v. Kees Koelemans met medewerking van de Alkmaarse sopraan Lenneke Ruiten en Stadsorganist Pieter van Dijk-orgel.

 

Zondagmiddag treedt in de Lutherse kerk het Ensemble Schönbrunn op, bestaande uit Marten Root-traverso, Viola de Hoog-barokcello en Menno van Delft-clavecimbel.

 

Daarna is er in de Grote St. Laurenskerk en dansfestijn "Dancing Bach" door jeugdige dansers van Dansstudio Flex o.l.v. Lizette Visser

 

De zondag wordt in de Grote St. Laurenskerk afgesloten met  een programma rond Bach's "Orgelbüchlein"  met de organisten Frank van Wijk & Pieter van Dijk.

 

 

Orgelconcerten, academie, vervolg orgelconcours en jeugdconcert

 

In de week zijn er diverse concerten, begint de academie, heeft het orgelconcours zijn vervolg en is er aandacht voor muziek voor en door de jeugd.

 

Op maandag, dinsdag en woensdag zullen deelnemers aan het concours en de academie  lunchconcerten verzorgen in de Ter Coulesterkerk in Heiloo.

 

Op maandag- en woensdagavond zullen de juryleden Arvid Gast, Daniel Zaretsky, Theo Jellema en Jörg-Andreas Bötticher concerteren. Zij vervolgen de in het weekend ingezette cyclus van Bach's orgelwerken onder de noemer "BACH UNLIMITED"

 

Donderdagavond is het orgel traditioneel voor de jeugd. In samenwerking met Artiance centrum voor de kunsten en het Regionaal Jeugdorkest Artiance o.l.v. Otto de Jong zullen een honderdtal jongeren een programma brengen van muziek, zang, dans en theater rond de orgels van de grote St. Laurenskerk en zullen enkele jongeren ook de orgels bespelen.

 

Vrijdag is er na de kaasmarkt weer een uitgebreid Kaasmarktconcert door Gerben Gritter, de winnaar van het orgelconcours in 2005, gevolgd door een lezing in de Lutherse kerk door Gerben Gritter over de orgelbouwer Christiaan Müller. In de avond vindt dan de Finale plaats van het Orgelconcours, waarin de drie finalisten strijden om de prijzen.

 

Afsluiting

Het festival wordt op de zaterdag afgesloten met twee concerten en een lezing. Vroeg in de middag concerteren de deelnemers aan de academie in de Grote St. Laurenskerk, in de middag is er in de Kapelkerk een lezing door Prof.dr. Albert Clement over de in de avond uitgevoerde Clavierübung.

 

s' Avonds is er het Slotconcert in de Grote St. Laurenskerk. De organisten Jörg-Andreas Bötticher, Arvid Gast, Daniel Zaretsky, Pieter van Dijk en Frank van Wijk voeren Bach's Grote Orgelmis uit met medewerking van het Amsterdams Vocaal Ensemble Duodektet o.l.v. Christiaan Winter.

Wilt u op de hoogte blijven van ons festival, schrijft u dan in op onze nieuwsbrief, die regelmatig verschijnt.

Ja, ik wil graag de nieuwsbrief van het Orgelfestival Holland 2013 ontvangen.

Het Orgelfestival Holland 2013 wordt georganiseerd door:
Stichting Internationaal Schnitger Orgelconcours


Stichting Internationaal Schnitger Orgelconcours is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel Alkmaar onder nummer S 41240666.


Gebruik om meer informatie aan te vragen onze contactpagina


 
 
Copyright Schnitger © 2006