Pieter van Dijk

Pieter van Dijk (1958) studeerde orgel bij Bert Matter aan het Conservatorium in Arnhem. Hij vervolgde zijn studie bij Gustav Leonhardt, Marie-Claire Alain en Jan Raas. Hij behaalde prijzen op de internationale orgelconcoursen in Deventer (1979) en Innsbruck(1986).

 

Pieter van Dijk is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Als docent voor het hoofdvak orgel is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Hij is één van de artistieke leiders van het Orgelfestival Holland.

 

Pieter van Dijk maakte verscheidene CDs op de orgels van de Alkmaarse Laurenskerk. Op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel nam hij werken van Scheidemann (Naxos) en Concerti van Bach (Hänssler) op. Bij de heringebruikneming van het Van Covelens-orgel verscheen een CD met werken van Hofhaimer, Schlick en Sweelinck. Met Frank van Wijk maakte hij een CD met opnamen van beide orgels met ondermeer een 4-mains versie van Bach’s eerste Orkestsuite en werken van Bach, Bruhns, Sweelinck en Mozart.

 

Hij publiceerde diverse artikelen over ondermeer M. Weckmann, J.P. Sweelinck en J.S. Bach. Hij is regelmatig jurylid bij internationale orgelconcoursen in o.a. Amsterdam, Freiberg, Toulouse en Kotka.

 

Als concerterend organist is Pieter van Dijk actief in diverse europese landen en de VS.

 

 

 
 
Copyright Schnitger © 2006