Capelle Alkmaar
Vrienden van het Orgel

Activiteiten 2013

Orgelconcerten in Alkmaar in 2013 

 

Kaasmarktconcerten  in de Grote Kerk zullen worden gegeven in de periode van vrijdag 3 mei t/m vrijdag 16 augustus. In mei en juni door studenten van het Conservatorium van  Amsterdam. Toegang gratis.

 

 

Zomeravondconcerten in de Grote Kerk op de woensdagen van 3 juli t/m 14 augustusConcerten in de Kapelkerk In de Kapelkerk (Laat 80) worden gedurende de Alkmaarse kermis twee concerten gegeven op de woensdagen 21 augustus (Frank van Wijk met spectaculaire orgelcomposities) en 28 augustus (evt. koormuziek en orgel, nog in te vullen).  Toegangsprijzen zomeravondconcerten: € 8 resp.€ 7 voor Vrienden van het Orgel en Vrienden van de Grote Kerk.

 

Orgelbespelingen op de vrijdagse ochtenden in de Kapelkerk

Op vrijdagochtenden zijn er van 5 april t/m 6 september orgelbespelingen door (amateur)-organisten en studenten, en wel om  11.00, 12.00 en 13.00 uur. 

Dit jaar zullen ook studenten van Pieter van Dijk en Frank van Wijk acte de présence geven.

 

Het in 2012 opgerichte Orgelnetwerk NH verzorgt voor 2013 een folder betreffende orgelactiviteiten in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal .

Op zaterdag 1 juni 2013 organiseert het Orgelnetwerk in samenwerking met de lokale comités een Orgelestafette.  Een unieke gelegenheid om 3 orgels uit verschillende stijlperioden op één dag te bespelen.

De organist kan gedurende 30 minuten elk, het Garrels-orgel - Nicolaaskerk Purmerend,  Van Dam-orgel – Keyserkerk Middenbeemster en het zeer oude orgel (15e eeuws pijpwerk) van de Grote Kerk te Oosthuizen bespelen.

Zie de Netwerk-website. www.orgelnet.nl

 

Orgelfestival Holland 2013

Het Orgelfestival Holland presenteert onder het thema BACH UNLIMITED van 21 tot en met 29 juni 2013 in Alkmaar een programma waarin de vernieuwende en grensverleggende aspecten van de muziek van Johann Sebastian Bach over het voetlicht worden gebracht. Hiervoor is een keur van binnen- en buitenlandse musici en artiesten geprogrammeerd, zodat voor iedereen, jong en oud, een aantrekkelijk en uitdagend muzikaal aanbod wordt geboden. Naast de serie concerten bestaat het festival ook uit het 10de Internationaal Schnitger Orgelconcours en de Orgelacademie, waarvoor deelnemers uit de gehele wereld zich kunnen aanmelden.

 

Bekijk hier het programmaoverzicht.

 

 

 

Najaarsexcursie

Najaarsexcursie zaterdag, 12 oktober 2013

 

Dit jaar bezoeken wij Delft, De Oude Kerk (Witte/Bätz-orgel en nog twee andere orgels), de Nieuwe Kerk (Bätz-orgel) en de Maria van Jesse Kerk. (Maarschalkerweerd).  Onze excursieleider/organist is in de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk organist Bas de Vroome en in de Maria van Jesse Kerk de organiste mw Petra Veenswijk.

Er wordt uiteraard gezorgd voor een uitstekende  lunch en er is gelegenheid voor een stadswandeling van een uur. Kosten € 50 per persoon inclusief de lunch, koffie/thee bij ontvangst.  Een gedetailleerd programma ontvangt U in de najaarscicrculaire. Noteert U vast deze datum!

Enige informatie over andere (orgel)concerten in de regio.

 U kunt hiervoor de volgende websites bezoeken:

alkmaar orgelstad Er zijn ook orgelbespelingen en Evensongs in de St. Laurentius,
orgelnet.nl St. Orgelnetwerk Noord-Holland
koogerkerk.nl Bach-cantatediensten 1x per maand
martinuscantorij.nl Evensongs o.m. in de St. Laurentius kerk, Verdronkenoord, Alkmaar
TjeerdvanderPloeg.nl orgelconcerten in de Christoforuskerk te Schagen op het bijzondere Nicholson-orgel
hetorgel.nl uitvoerig overzicht orgelconcerten in Nederland en België
orgeltochten.nl  orgeltochten Noord-Holland
St.Agneskerk Egmond a/z    orgelconcerten op maandagavonden in juli en augustus om 20.30

 
 
Copyright Schnitger © 2006